Kopertina e librit Matematika 12

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit 3B në librin Matematika 12 nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë Greg Attwood, Jack Barraclough, Ian Bettison, Alistair Macpherson, Bronwen Moran, Su Nicholson, Diane Oliver, Joe Petran, Keith Bledger, Harry Smith, Geoff Staley, Robert Ward-Penny dhe Dave Wilkins.

Pyetja

  1. Me anë të eleminimit të yy nga ekuacionet {y=24x3x2+xy+11=0\begin{cases} y=2-4x \\ 3x^2+xy+11=0 \end{cases} trego se x22x11=0x^2-2x-11=0.
  2. Nga kjo, ose ndryshe, zgjidh sistemin e ekuacioneve {y=24x3x2+xy+11=0\begin{cases} y=2-4x \\ 3x^2+xy+11=0 \end{cases}. Përgjigja të jepet në formën a±b3a \pm b\sqrt{3}, ku aa dhe bb janë numra të plotë.