Kopertina e librit Matematika 12

Zgjidhja e ushtrimit 4

Zgjidhja e ushtrimit 4 të mësimit 4.6B në librin Matematika 12 nga shtëpia botuese Pegi me autorë Brian Jefferson, David Bowles, Eddie Mullan, Garry Wiseman, John Rayneau, Katie Wood, Mike Heylings, Paul Williams dhe Rob Wagner.

Pyetja

Shpejtësia me të cilën bie niveli i ujit hh (metra), në një rezervuar në varësi të kohës jepet me formulën dhdt=83t34t,t>0\dfrac{dh}{dt}=\dfrac{8}{3}t^3-4t, t \gt 0, ku tt është koha në ditë. Kur t=0t=0 kemi që h=4h=4.

  1. Shprehni hh si funksion të tt.
  2. Sa është niveli i ujit pas gjysmë dite?
  3. Në ç'kohë është niveli i ujit 16 m?