Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit Vlerësim 6 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Kristofor Kolombi është ulur në një shkëmb buzë detit. Kur ai është xx metra mbi nivelin e detit, horizonti është yy kilometra larg. Formula y=3.57xy=3.57\sqrt{x}, jep varësinë ndërmjet yy dhe xx.

  1. Sa larg mund të shohë Kristofori, kur ndodhet 8.5 m mbi nivelin e detit?
  2. Llogaritni lartësinë mbi nivelin e detit në të cilën ndodhet Kristofori, kur largesa e horizontit është 8.55 km.
  3. Një anije pirate lundron 33 km larg shkëmbit në det të hapur, kur Kristofori është 85 m mbi nivelin e detit. A mund ta shohë ai anijen pirate?