Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 3

Zgjidhja e ushtrimit 3 të mësimit Kontrolli i kapitullit 8 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Përgjigjuni pyetjeve:

  1. Cilat janë elementet përbërëse të molekulave të alkaneve?
  2. Cili nga alkanet është përbërësi kryesor i gazit natyror?
  3. Pas butanit, dy alkanet e tjera të serisë homologe janë pentani dhe hekzani. Sa atome karboni ndodhen në një molekulë: i) pentani; ii) hekzani?
  4. A vepron pentani me ujin e bromit? Shpjegoni pse.
  5. Alkanet digjen në një sasi të mjaftueshme oksigjeni. Emërtoni produktet e gazta që përftohen.
  6. Shkruani me fjalë reaksionin e djegies së plotë të pentanit në oksigjen.
  7. Emërtoni substancën helmuese që përftohet gjatë djegies jo të plotë të pentanit në ajër.