Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Kontrolli i kapitullit 1 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Kromati i kaliumit ka ngjyrë të verdhë. Në tretësirë acide ai formon dikromat kaliumi me ngjyrë portokalli. Këto janë jonet që japin ato ngjyra:

  1. Cili është numri i oksidimit të kromit në: i) përbërjen e verdhë; ii) përbërjen portokalli
  2. Reaksioni i ndryshimit të ngjyrës së joneve të jonit nuk është reaksion redoks. Shpjegoni përse.