Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 11

Zgjidhja e ushtrimit 11 të mësimit Pyetje mbi Kapitullin 14 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

a) Shpjegoni çfarë kuptojmë me forcë elektromotore të pilës.

b) Një nxënës lidh një voltmetër në skajet e një baterie dhe vrojton se ai tregon 8.94 V. Pastaj ai lidh me baterinë një rezistencë 12 Ω\Omega dhe sheh se diferenca e potencialeve bie në 8.40 V. Shpjegoni pse bie tensioni në skajet e baterisë.

c)

  1. Llogaritni intensitetin e rrymës në qark.
  2. Llogaritni rezistencën e brendshme të baterisë.
  3. Shpjegoni supozimet e bëra në llogaritjet tuaja.