Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 10

Zgjidhja e ushtrimit 10 të mësimit Pyetje mbi Kapitullin 14 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

a) Shpjegoni çfarë është rezistenca e brendshme e pilës.

b) Kur pila lidhet në seri me një rezistencë 2.00 Ω\Omega, rryma në qark është 0.625 A. Nëse në seri me të parën shtojmë një rezistencë tjetër 2.00 Ω\Omega, intensiteti i rrymës bie në 0.341 A. Llogaritni:

  1. Rezistencën e brendshme të pilës.
  2. f.e.m. të pilës

c) Për të ndezur motorin, bateria duhet të japë rrymën me intensitet 200 A. Shpjegoni pse një bateri e përbërë nga disa pila të lidhura në seri nuk është e përshtatshme si bateri makine.