Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 16

Zgjidhja e ushtrimit 16 të mësimit Kapitulli 2 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Një gur lëshohet nga njëfarë lartësie. Dimë që shpejtësia fillestare e gurit është u=0u=0 dhe nxitimi gg. Me ndihmën e formulës më sipër mund të gjejmë lartësinë e rënies në çatin tt.

  1. Plotësoni Tabelën 2.3, që jep varësinë e ss nga tt.
  2. Ndërtoni grafikun e ss nga tt.
  3. Nga grafiku gjeni lartësinë e rënies së gurit në 2.5s.
  4. Me ndihmën e grafikut gjeni sa kohë duhet që guri të bjerë nga një shkëmb me lartësi 40m. Verifikoni përgjigjen me ndihmën e formulës përkatëse.