Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 13

Zgjidhja e ushtrimit 13 të mësimit Kapitulli 17 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Një transformator rritës e ka raportin e numrit të spirave 10:1. Kur në skajet e parësorit kemi tension alternativ 20 V, intensiteti i rrymës në të është 50 mA.

  1. Llogaritni tensionin në dytësor dhe intensitetin e rrymës në të, duke pranuar që në transformator nuk ka humbje të energjisë.
  2. Në praktikë tensioni në dytësor është 180 V dhe intensiteti i rrymës është 4.5 mA. Sa është rendimenti i transformatorit (sa janë humbjet në të)?