Kopertina e librit Matematika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 6

Zgjidhja e ushtrimit 6 të mësimit 9.2 në librin Matematika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë Jack Barraclough, Christ Baston, Ian Bettison, Sharon Bolger, Ian Boote, Judith Chadwick, Ian Jacques, Catherine Murphy, Su Nicholson, Naomi Norman, Diane Oliver, Katherine Pate, Jenny Roach, Peter Sherran dhe Robert Ward-Penny.

Pyetja

Tapetet janë të formave dhe përmasave të ndryshme. Një tapet i vogël ka përmasa a×aa \times a. Një tapet i madh ka përmasa 2a×(a+1)2a \times (a+1). Syprina e tapetit të madh është 1212 m2. Sa janë përmasat e tapetit të vogël?