Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit 6.1A në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Koha që i duhet një lavjerrësi për të kryer një lëkundje të plotë gjendet me anën e formulës T=2πLgT=2\pi \sqrt{\dfrac{L}{g}}, ku LL është gjatësia e lavjerrësit dhe g=9.8g=9.8 m/s2 është nxitimi i rënies së lirë.

  1. Gjeni TT, kur L=25L=25 cm.
  2. Gjeni gjatësinë e lavjerrësit, i cili kohën për të kryer një lëkundje të plotë e ka 14.5 s.