Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 6

Zgjidhja e ushtrimit 6 të mësimit Kapitulli 16 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Në tipin e gjeneratorit që gjendet në centralin elektrik të figurës 16.15, kemi një elektromagnet të madh, i cili rrotullohet brenda një bobine të fiksuar. Aty gjenerohet një f.e.m. alternative 25 kV me frekuencë 50 Hz. Cili është faktori që përcakton frekuencën? Cilët janë faktorët që mendoni se do të ndikonin mbi madhësinë e forcës elektromotore?